Dacă este prima dumneavoastră vacanță în Egipt, cel mai probabil vă veți simți puțin copleșiți de climă, de diferențele culturale, dar și de preparatele tradiționale. Dacă cu temperaturile ridicate și diferențele culturale vă va fi mai greu poate să vă obișnuiți, în ceea ce privește mâncarea nu aveți niciun motiv de îngrijorare, deoarece preparatele egiptene sunt gustoase și hrănitoare. În plus, egiptenii au numeroase feluri de mâncare vegetariene și vegane, astfel încât nici în această privință nu aveți de ce să vă îngrijorați. În cazul în care vreți să vă familiarizați cât mai mult cu spiritul Egiptului puteți încerca preparatele street food, dar dacă această variantă nu vă încântă, nu trebuie să vă faceți probleme, deoarece sunt suficiente restaurante cu specific egiptean. Unul dintre preparatele pe care vă recomandăm să-l încercați atunci când ajungeți în Egipt este koshary. Koshary este preparat din orez, linte și paste, la care se adaugă năut, sos de roșii și ceapă crocantă. Se servește cu sos de oțet. Este un preparat extrem de sănătos, fiind foarte bogat în proteine și fibre, fapt ce se datorează năutului și lintei din compoziția sa. Unul dintre cele mai populare restaurante în care puteți servi acest preparat este restaurantul Abou Tarek, dar veți găsi și alte localuri în care puteți degusta acest preparat tradițional. Fuul este un preparat care se poate mânca la orice oră din zi, fierbinte, la micul dejun sau la prânz, sau rece, precum o salată. Preparatul are la bază boabele de fasole fava, ceapă roșie, roșii, ardei și diverse condimente, printre care ulei de măsline, chimen și lămâie. Este un aliment extraordinar de hrănitor, fapt datorat fibrelor și proteinelor sale. Taameya este un preparat ce se poate servi la micul dejun, ar fi păcat să vă aflați în Egipt și să serviți la primele ore ale dimineții preparatele plictisitoare pe care le mâncați și acasă. Taameya este un fel de mâncare specific Orientului Mijlociu, care se servește în principal pe stradă, dar se poate găsi și în restaurante. Acest tip de mâncare se poate prepara fie cu năut, fie cu fasole falava. Se servește cu lipie, roșii, ceapă și sos tahini.
Molokheya este un preparat pe care trebuie neapărat să-l gustați ca să puteți să-i înțelegeți sensul. Este o supă care se servește drept garnitură pentru orez. Supa se prepară din frunzele unei plante numită mallow. Acestea se toacă mărunt și se combină cu usturoi și coriandru, iar apoi se fierb până se ajunge la o consistență cremoasă. Odată fierte frunze devin lipicioase fapt ce se poate să nu fie pe placul persoanelor care nu sunt obișnuite cu acest tip de mâncare. Mahshi este un preparat ce își are originea în Imperiul Otoman, care apoi s-a răspândit și în Egipt, atunci când teritoriul s-a aflat sub ocupația otomană, dar este un preparat la fel de popular și în Balcani. Mahshi este reprezentat de legume umplute cu carne tocată și orez, care sunt fierte într-un sos pe bază de chimen și roșii. Cel mai adesea leguma de bază în prepararea acestui fel de mâncare este dovlecelul, dar se pot umple și vinete, cartofi, ardei și roșii. Nu este neapărat necesar să se folosească carne, există și rețete care cuprind o umplutură bazată doar pe legume și orez. În Egipt, mahshi nu lipsește de la mesele festive și este foarte popular în timpul Ramadanului. Deoarece nu este un fel de mâncare costisitor, mahshi nu lipsește de pe masa de zi cu zi a egiptenilor. Deoarece din meniul dumneavoastră din timpul vacanței nu se poate să lipsească desertul, noi vă recomandăm să încercați Om Ali, o budincă realizată din produse de patiserie, lapte, smântână, zahăr, fulgi de nucă de cocos, nuci și stafide. Se ține în cuptor până când aluatul de patiserie absoarbe laptele dulce, iar la suprafața preparatului se formează o crustă, care este și partea cea mai delicioasă a preparatului. Dacă vedeți acest desert în meniul restaurantului în care doriți să luați masa, vă recomandăm să-i dați o șansă.
Dacă ați hotărât să petreceți un sejur în Egipt și vreți să încercați un desert local, noi vă recomandăm fetter, un produs de patiserie, care poate fi sărat sau dulce și se poate servi cu diverse topping-uri. Fetter-ul sărat conține diferite tipuri de brânză sau carne tocată, în timp ce cel dulce se poate servi cu miere, nutella, banane, caramel și altele. Roz bil laban este o budincă de orez care deși este destul de simplă este extrem de gustoasă. Are la bază orez fiert în lapte și aromat cu vanilie și nucă de cocos. Se servește rece.
Fattah este un preparat destul de popular în Orientul Mijlociu, fiecare țară oferindu-i un touch personal, astfel că fattah-ul care se servește în Egipt este puțin diferit de cel servit în Maroc sau Liban. Fattah este un tip de mâncare preparat pe straturi, primul strat este reprezentat de pâine crocantă, urmat de un strat de orez, peste care se așează un strat de carne, urmând ca în cele din urmă să se așeze un sos de usturoi și roșii. Shawerna este un alt preparat egiptean care provine de fapt din Imperiul Otoman. Versiunea egipteană a shawerna se prepară fie cu pui, fie cu carne de vită, carnea fiind marinată iar apoi pusă pe grătar. Carnea se servește cu ardei copt pe grătar, ceapă, roșii, pătrunjel, sos de usturoi sau tahini. Cea mai bună shawerna se servește pe stradă, puține restaurante servind acest fel de mâncare. Porumbelul umplut este și el un fel de mâncare specific bucătăriei egiptene, mulți turiști se tem însă să-l încerce. Porumbei se umplu cu orez sau cu o compoziție de grâu măcinat. Umplutura este condimentată cu chimen, scorțișoară, nucă, ceapă și piper. Nu putem să spunem că kebabul sau kofta sunt preparate cu specific egiptean, dar sunt din ce în ce mai populare în rândul egiptenilor moderni. Astfel încât dacă sunteți iubitori de carne se merită să le încercați.